FAQ -Service Alignment for Level 1.0
9-1-2020

I.SETTING

1.Q.1: No questions submitted for this section

II.SUPPORT SYSTEMS

11.Q.1: Should Case Management servicesbe SCA providedand not done by treatment providers?

[1.A.1: Case Management Services may be provided by an SCA or a treatment provider as separate and
distinct services. The provider may perform both case management and therapy sessions as long as the
services are kept separate. Atherapist should not be providing case management during a therapy
sessionand a case manager should not be doing therapy. The services should be provided at different
times. DDAP s working with SCAs to ensure that case management services are provided as distinct and
separate services from clinical services, as has been outlined in the most recent Case Management and
Clinical Services Manual issued by DDAP effective 7/1/2020. Section 5.00 Case Management Overview
indicates

“The SCAs and its contracted providers must offer case management as a separate and
distinct service from treatment that addresses all relevant aspects of an individual’s path to
recovery. Case management includes screening, level of care assessment (LOCA),
assessment of treatment-related needs, coordination of services, continued stay reviews,
and ongoing management of anindividual’s needs throughout treatment and recovery. If
the SCA contracts with a treatment provider to perform case management, the two services
must be conducted either by two separate staff members or at two separate times. The
treatment provider may not perform both treatment and case management services during a
therapy session.”

This change will help clinicians focus on the therapeutic process rather thanspend large amounts of
time addressing ancillary needs.

In those geographical areas where case management services have not yet been expanded as a
formalized process, treatment programs/counselors should do their best to assist in meeting treatment
related needs as possible. Where case management does exist, the case manager should be included as
a member of the interdisciplinary treatment team.

11.Q.2: Are Case Management services allowed to continue with providers?

I1.A.2: Yes, case management services can continue with a provider but must be separate and distinct
from clinical services. See response above.

11.Q.3: Should SCAsprovide Case Management services for all clients or only SCA funded?
I1.A.3: Best practice standards suggest that Case Management services should be offered to all
individuals engaging in SUD treatment; however, capacity to meet the demand may require that
individuals are “triaged” for services based upon need and resources on a case by case basis.
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I1l. STAFF

111.Q.1: Are the Case Managers hired within the SCA being held to the case manager staffing
parameters found in the “Addendum: PA-Specific Expectations for Contractual Compliance”?

I11.A.1: YES

111.Q.2: On page42ofThe ASAM Criteria Text in the section titled “Who cando an ASAM criteria
assessment?”; it clearly states who qualifies to complete an assessment usingThe ASAM Criteria
formulary.

Since SCA Case Managers do not meet the qualifications outlinedin this section nor do most SCA’s
have an internal system/staffing protocols in place to compensate, will DDAPbeissuing an exception
for the SCA Case Managers to conduct a level of care assessment as indicated in The ASAM Criteria
text?

I11.A.2: This issue was addressed very early on in the ASAM transition. The FAQ posted on DDAP’s
website dated 11-29-2017 indicates:

15. Who is credentialed to do an ASAM criteria assessment?

a. Those individuals who are identified as qualified by PA Drug and Alcohol Licensing Regulation
and/or who are counselors or case managers credentialed by the Pennsylvania Certification
Board (PCB) and/or those individuals meeting the staffing requirements outlined in the DDAP
Treatment Manual are credentialed to do an ASAM criteria assessment.

While The ASAM Criteria, 2013 text outlines qualifications of those it determines acceptable for
completing assessments, the text also makes it very clear on page ix, that the criteria maynot “...be
wholly relevant to external judgement, such as those made by legal or regulatory entities (DDAP)....the
criteria are designed to serve as a resource...”; on page x that “The Criteria are clinical guides; and on
page 19 that “The ASAM Criteria are not intended to replace or supersede the relevant statutes,
licensure, or certification requirements of any state or federal jurisdiction. In this context, it is
appropriate for DDAP to applying state regulations, requirements, certifications, etc. when
implementing the ASAM transition which we have done in permitting the existing minimum education
and training requirements outlined by regulation, for those hired as case managers who are those most
likely to complete LOCAin the PA system of care.

DDAP recognizes the importance of standardizing competencies for this importance role and position in
our system, which is why we are requiring the need for certification after hire. This requirement will be
waived for those individuals hired prior to July 1, 2021, as long as they remain employed with the same
employer.
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111.Q.4: In looking at the staffing according to the addendum for Pa Specific Expectations and keeping
in line with wanting to supportindividuals in recovery will there be changes to the state specific
expectations. As a provider thathas to follow the state guidelines for job Code L0700 we can only
hire a Drug and Alcohol Treatment Specialist ifthey have one of the degrees specified by DDAP.
However, licensing requirements, and now accordingto the addendum, we can hire someone who has
a Certification for example a CADC. According to staffing requirementsfromlicensing and the PA Cert
Board a specific Degree is not arequirement. Theissue is potentially we have someone who can get
certified as they have experience and a4-year degree. But because we are a provider that has to meet
both standards, we still could not hirethemunless they had the degree specified in the attached
document.

Is the state going to align with this addendumand licensing requirements or will providers have to
meet both expectationshave limited and not always experienced certified counselors because they
have an unacceptable degree?

[11.A.1: Theregulations andaddendum are currently in sync. The requirements established by the
regulation must be met FOR HIRE. Once the individual has been hired, that person will have to work
toward certification to further establish him or herself as qualified and credentialed by the PCB. This
allows those with lived experience the opportunity for job entry and an avenue for professional growth
as they pursue both on the job training as well as additional formal educational opportunities. In this
way, an individual could pursue full certification which would, according to the regulation, allow an
individual to be hired as a drug and alcohol counselor elsewhere should they move on from the current
position/employer.

V. THERAPIES

IV.Q.11s psychotherapy a combination of Case Management, Outpatient Treatment, Recovery
Support Servicesoris it just for Outpatient services?

IV.A.1: “Psychotherapy” is a general term for therapy or clinical services or modalities such as Rational
Emotive Therapy, Cognitive Behavioral Therapy, Family and Couple Systemic Therapy, Dialectical
Behavioral Therapy, etc. It does not include case management or recovery support services which
address non-clinical needs. Psychotherapyneeds to occur in all levels of care across the continuum of
service.

1V.Q.2: The Addendum PA-specific Alignment Requirement for Outpatients under Therapies section
lists various therapeutic milieus. Can you clarify the following: “Group therapy (minimumof2
groups/day,2 hrs./group)?” What exactly is the expectation for group therapy?

IV.A.2: The group stipulation for 2 hours, 2 times per day is an expectation for residential services and
was included in the outpatient addendum in error and has since been removed. The expectation for
group services related to outpatient is that services be delivered as deemed individually appropriate as
per the six-dimensional assessment, the treatment planand individual need/choice. The maximum
group sizeis 12 individuals across the entire continuum of care.
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1V.Q.3: Istherea curriculumapproved for Ml at this point and is there a process to get an established
curriculumapprovedby DDAP? Willthis training bea 6 hours requirement?

IV.A.3: To meet the initial requirement to obtain a “foundational understanding” of Motivational
Interviewing and Stages of Changes, between now and July 1, 2021, clinical staff may obtain a base
knowledge from any personally identified resource. Some possibilities include, but are not limited
to:

https://ireta.org/resources/motivational-interviewing-toolkit/

https://www.youtube.com/watch?v=2ggdj20BfOs

https://attcnetwork.org/centers/south-africa-hiv-attc/motivational-interviewing

https://www.naadac.org/finding-ambivalence-MI-webinar

DDAP’s Motivational Interviewing, Advancing the Practice which is currently a required training for
case managers hired on or after July 1, 2020 will be the “DDAP-approved” Ml training. However,
taking this course is not required until July 1, 2023 for Clinical Supervisors and July 1, 2016 for other
clinicians. Currently, DDAP’s priority is to engage case managers in this specific training. After July
1, 2021, there will be anincreased capacity to provide this course through in person and online
access with greater opportunity for those wanting to take the course to meet the requirement as a
training for clinicians.

IV.Q.4: Thegroup size has been limited at a total of12 individuals. However, CCBH as per OMHSAS
states groupsare to be no more than 10 without a WAIVER. Please clarify.

IV.A.4: Group sizes should not exceed 12 individuals. For BH-MCO payment of 12 individuals in a
group, the provider must submit the required waiver.

V. ASSESSMENT/TREATMENT PLAN REVIEW

V.Q.1: Can providers continue to complete assessments?

V.A.1: Ifproviders are contracted by the SCA or MCO to conduct level of care assessments, thenyes,
they may continue to complete them. However, they must demonstrate evidence of neutralityin their
process of completing the LOCA and referring to the most appropriate level of care. This includes
offering client choice and ongoing data that indicates individuals have been referredto alternate
programs other than the one conducting the level of care assessment.

V.Q.2: So, all SCAs will need to be doing allLOC assessmentsand referralto treatment?

V.A.2: No, this is determined by the structure of each Single County Authority or the contractual
arrangements that SCAs have with their provider network(s). Some SCA’s are administrative only and
contract out all services and therefore will have anoutside provider conducting level of care
assessments. Inothersituations, SCAs may allow for after-hour or weekend assessmentsto be
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completed by a provider. Inany case, where a level of care assessment is completed by a treatment
provider, evidence of neutrality will need to be provided.

VI. DOCUMENTATION

V.Q.1: No questions were submitted for this section

VIl. MISCELLANEOUS

VII.Q.1: Ifa licensed SUD Treatment Program does NOT contract with an SCA, will that SUD Treatment
Programbe held to the same standards foundin the “Addendum: PA-Specific Expectations for
Contractual Compliance “document or are the specific expectations only applicable to those providers
who contract with an SCA?

VII.A.1: The standards found within the “Addendum: PA-Specific Expectations for Contractual
Compliance” applies to all programs required to align to the ASAM Criteria, 2013 for the receipt of state
and federal funds, including programs that are contractedto receive medical assistance funds (MA or
BH-MCO funds) but who may not be contracted with an SCA.

VII.Q.2: What aboutstate minimums of 2.5 hours for new folks? (DDAPis uncertain about the nature
of this question and can only assume that it is referencing the therapy hours delivered at a narcotic
treatment facility/methadone maintenance facility since this was the only reference made to “2.5
hours” of treatment time made during the presentation.)

VII.A.2: The 2.5 hours of clinical service/treatment hours for individuals engagedin NTPs for the first
and second year of engagement are minimum standards and, in fact, are to receive additional treatment
as necessary. Despite the directive for additional therapy hours to be delivered, the minimum required
number of hours has often become the “standard of care”. Since NTPs are licensed as outpatient
providers, they should at least be striving to provide up to 9 hours of therapy/counseling services to
align with ASAM. DDAP will be working with NTPs to increase therapy hours and to align with the ASAM
Criteria, 2013.

VII.Q.3: Will IOPand OP be considered one level of care?

VII.A.3: No. While DDAP licenses both levels of care under the same outpatient license, the ASAM
Criteria delineates the services for Outpatient as Level 1.0, and Intensive Outpatient Services as Level
2.1. This distinction is made by the ASAM Criteria because the intensity of the services provided are
vastly different.

VII.Q.4: Regulationsrecently changedto allow mental health providers to extend the due dates of Tx
plans to 90 days...willthis change move its way to substance use?

VII.A.4: Itis DDAP’s understanding that this MH regulation change was a temporary modification due to
COVID-19. The current pandemic aside, there is no effort currently underway for a change to drug and
alcohol regulation.

The current timeframes for treatment plan reviews noted in the 28 Pa. Code Ch. 709 are considered
minimum standards for aligning with the ASAM Criteria, 2013 and if changes are needed more
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frequently than noted in the regulation, they should be done. Clinicians should frequently reassesseach

individual and update the treatment plan as appropriate or when changes for the individual dictate
such; documenting on the treatment planas well as in the form of a progress note.

VII.Q.5:1s CM a reimbursable service?

VII.A.5: Yes, case management might be a reimbursable service depending on the service delivery
model for each SCA and requirements for the BH-MCOs. Providers will need towork with these payers
for additional information.

VII.Q.6: Does an ASAM self-assessment checklist have to bein client record?

VII.A.6: No. The self-assessment checklist discussed during the presentationis a tool to be used by the
provider to self-determine its overall alignment to the ASAM Criteria, 2013 and is not designed to be
storedin theclient record. Contracted providers should be using PA-WITS for data entry when doing
client admissionand discharge and the ASAM Criteria is embedded in the data system as part of the
“client chart”.

VII.Q.7:Inthe Addendumon p. 6, Section V, B.2, it is suggestedthat LOCA shouldnotbe “repeated”
on admission. During the presentation, it was stated that “reviewdoes not meanredo.” So, the
suggestionseems to bethat OP providers shouldreceive a LOCA from the referral source (assuming
thereferral sourceis an SCA or another provider). This has never happened in our area. We can write
a policy saying that we review the LOCA that we receive, but we have no controlover whether the
referring organization sends a LOCA. Likewise, within our own agency, we refer back and forth
between OPand IOP, and our SCA has stated clearly that there must be two, clearly separate LOCA
when we do that, one forthe discharge and one for the admission. | respectfully request some clarity
on this procedure, andidentification of exactly who should be doingwhat would be helpful.

VII.A.7: Best practiceis for the SCA or contracted provider to complete the LOCA and refer the
individual to the appropriate level of care. With the individual’s consent, the LOCA, along with the
ASAM summary sheet and Risk Rating, should be provided to the treatment facility the individual is
referredto for treatment. The receiving treatment provider should then review the LOCA, ASAM
Summary, and RiskRating. If necessary, a new ASAM Summary and Risk Rating should be completed if
the status of the individual’s use has changed. The LOCA does not need to be repeated upon admission
to the receiving facility and can be reviewed and updated based on the individual’s responses at the
time of admission. Refer to Licensing Alert # 1-2007. Providers and SCAs should be working together on
meeting this requirement and if additional technical assistance is needed, itis suggestedthat contact be
made through the ASAM email account (ra-daasam@ pa.gov) torequest such. For assurance, the LOCA
can be the basis for the psychosocial histories.
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